Historia Izby Regionalnej w Mrozach
Od 1997 roku dyrektor Biblioteki rozpoczęła poszukiwania narzędzi wykorzystywanych kiedyś w domu i w pracy.
Wójt - Dariusz Jaszczuk przeznaczył kwotę 2 000 zł na remont sali bibliotecznej i jej adaptację z przeznaczeniem na Izbę Regionalną.
Uroczyste otwarcie Izby Regionalnej w Mrozach odbyło się6 września 1997 r. Otwarcia dokonał wójt Gminy Mrozy - Dariusz Jaszczuk, dyr. Biblioteki - Danuta Grzegorczyk i miejscowy artysta ludowy - Tadeusz Głuszczuk. Na tą uroczystość przybyli mieszkańcy Mrozów i władze z sąsiednich gmin. Na zakończenie wszyscy goście wpisali się do pamiątkowej księgi.
W Izbie Regionalnej zostały zgromadzone eksponaty związane z historią, kulturą i tradycją naszego regionu. W Izbie znajdują się stare fotografie, z których najstarsza pochodzi z 1926 roku.
W latach 1999 - 2000 Danuta Grzegorczyk opracowała zebrane dokumenty, nadając im numery inwentarzowe i sygnatury.
Regionalia wpisane są do bazy komputerowej, dzięki, której łatwo jest odszukać interesujący nas materiał.
Od 2015 Izba Regionalna znajduje się w budynku Gminnej Biblioteki Publicznej w Mrozach.
Baza Regionaliów prowadzona była do 2008 roku.
Biblioteka prowadzi do chwili obecnej wycinki z gazet z prasy lokalnej i krajowej artykułów dotyczących Gminy Mrozy począwszy od 1960 roku. Artykuły prasowe ułożone są chronlogicznie wg daty wraz z indeksem nazwisk i miejsc.
Najwięcej emocji wśród dzieci i młodzieży wzbudza ręczna syrena strażacka.
Bibliografia:
Mrozy: Wieś-Miasto-Gmina, Gminna Biblioteka Publiczna w Mrozach, Mrozy 2014, str. 166.
Izba Regionalna w Mrozach, Danuta Grzegorczyk, Mrozy 2001
Eksponaty w Izbie:
Do wyrobu chleba
Zestaw do wyrabiania ciasta: okrągłe sito, dzieża do trzymania zakwasu i mąki, drewniane naczynia: okrągła misa do rozcieńczania zaczynu, podłużna - niecka (inaczej kopańka) do zagniatania i wyrastania ciasta.
Dziszka ( dzieża ) służyła do wyrabiania ciasta chlebowego. Wykonana z drewnianych
deszczułek. Pojemność około 50 litrów.
Łopaty drewniane do wkładania okrągłego chleba i podpłomyków do gorącego
pieca chlebowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz